Preskočiť na obsah

Kroje

Kroje obce Prietržka

Kroje v obci sú rozdelené podľa toho, pri akých príležitostiach si ich ľudia obliekali. Ľudia v minulosti nosili pracovný alebo slávnostný kroj. Pracovný kroj si obliekali na každodenný život. Slávnostný kroj si obliekali len pri rôznych výnimočných udalostiach akými boli svadby, zábavy, hostiny, oslavy, tancovačky, nedele.

Ženský kroj

Kroj slobodných dievčat a vydatých dievčat sa veľmi podobajú. Dievčenský kroj pozostával z rubáša, škrobených sukní tzv. škrobeníc, na ktorých sa nosili kašmírové sukne a vyšívané kašmírové zástere. Na prednej časti boli modré zúbkované šnúrky tzv. stuhy. Na nohách nosili obuté vysoké čierne čižmy. Mladé dievčatá nosili aj rukávce a živôtiky. Na hlave sa nosili hodvábne alebo patisové šatky.
Popis kroja

– čierne čižmy

– kasanica

– škrobenice

– modrá vrchná sukňa (kašmírová, plyšová, sametová, brokátová)

– zástera (vyšívaná, kašmírová)

– mašľa tzv. pantla

– živôtik tzv. pruclek

– „angaláš“

– rukávce

 Helena Pochylá, r. 1966  Henrieta Kotvanová, Natália Skalová, r. 2010

Mužský kroj

Chlapčenský kroj sa skladal zo širokej vyšívanej plátennej košele. Súčasťou košele bol aj tzv. živôtik. Súkenné nohavice boli modrej farby a v rázporku mali vyšívaný ručník. Na nohách nosili vysoké čierne čižmy. Na krku nosili hodvábnu strapcovú pol šatku. Živôtik bol pripnutý ku košeli farebnou stuhou. Na hlave nosili čierny klobúk tzv. širáček. Kroj starších mužov sa veľmi odlišoval od kroja mládencov. Tento kroj pozostával zo širokej konopnej košele, z konopných nohavíc a slovenských topánok. Na hlave nosili širáčky alebo baranice. Muži nosili aj modrú zásteru.

Popis kroja

– čierne čižmy

– súkenné nohavice

– ručne vyšívaná košeľa

– mašle tzv. banierky

– mašľa tzv. pantla

– pruclek

– čierny klobúk tzv. širáček

mládenci, r. 1965
Adrianka Ravasová, Tobiášek Kotvan, Nikolka Cintulová, r. 2010
Dianka Končitíková, Tobiášek Kotvan, Ivanka Bartalová, r. 2010